top of page
Zoeken
  • shetlanderke

Beschrijving van de bier- en kaasavond 2022 (Bles-lid Ivan)

Op dinsdag 26 april zijn een gelimiteerd aantal inschrijvingen uitgenodigd om een foodpairing bier-met-kaas te beleven. Vooreest verontschuldigen de initiatiefnemers zich, omdat niet alle bieren op voorhand konden geproefd worden.


Kaasmeester Luc Callebaut, vertelt met passie over kaas alsof het zijn kinderen zouden zijn. Hij suggereert om de kaas tussen tong en verhemelte, ietwat te laten ‘smelten’ en daarna een slok te nemen… Op het menu zes verscheidene kazen. Een witschimmel met zurige melktoetsen, een witschimmel met zoetige melktoetsen, halfzachte kazen, gewassen korst, zoute korst en als laatste een blauwe schimmelkaas. De melk varieert van koe tot een mix van koe, geit en schaap. Ook een kaas uit het gebergte uit het zomerseizoen, omdat dan de dieren alle flora eten, en die smaken afgeven in hun melk en kaas. De kazen, gekocht uit verschillende landen, laat de Kaasmeester onder geconditioneerde omstandigheden thuis rijpen. (Een Camenbert of Brie hoeft niet echt een ammoniaksmaak te hebben). Hij merkt ook op, dat de fruitgarnituur dient om de tong en verhemelte te “wassen” van de zopas gegeten kaas, om daarna een nieuw exemplaar ten volle te kunnen degusteren. Heel eerlijk, deze kazen tref je enkel aan in de gespecialiseerde handel!


Het bier heeft ofwel een gelijkgerichte ofwel een tegengerichte smaakimpressie, om de smaakpapillen even te laten rusten / ondersteunen.

De bieren werden dit keer gekozen onder het motto “collaborationbrews”, een samenwerking tussen twee brouwerijen, voor een blend of nieuw bier. De eerste drie biertjes waren blond, alco 5% maar verschillend: een zurige blend en daarna twee iets meer hoppig getint, om uiteindelijk te landen bij een zeer zwaar donker bier van 14%. Let wel, elk glas is max 15 cl… en slechts eentje per kaas.


Locatie De Toerist

We willen Tim laten vertellen over zijn zaak. Hij en zijn vrouw dachten om iets te doen met de verscheidene Belgische variëteiten in voeding samen met Belgisch bier en Belgische wijn. Een avontuurtje met een ‘pop-up’ deed hen besluiten om daadwerkelijk De Toerist op te starten, ondanks de coronaproblematiek. Hij is ook zinnens om andere degustaties te leiden in de toekomst, om meer mensen, op andere culinaire producten uit te nodigen.


Tim, succes gewenst.


https://www.bier-en-kaasavond-20.bles.be/74 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page