top of page
IMG-20221003-WA0000_edited.jpg

Elixir

De BierLiefhebbers van de EgmontStede hebben de gewoonte genomen om ter gelegenheid van de Nationale Bierhappening ook uit te pakken met een speciaal bier. Eénmalige brouwsels om de bierliefhebber te plezieren en af en toe ook te verrassen. Ondertussen is de vereniging aan haar 24ste brouwsel toe en voor de eerste keer kon het bier ook effectief in Zottegem zelf worden gebrouwen. In 2022 werden De Hoevebrouwers ‘warme’ brouwers, met een eigen installatie en productiesite op Zottegems grondgebied. Nu Zottegem weer over een echte brouwer beschikte, was het voor BLES de logica zelf om voor het BLES-bier 2022 bij deze lokale brouwer te gaan aankloppen.

Na het zwaar donker bier van 2021, waarin mout een hoofdrol mocht spelen, wordt er teruggekeerd naar een blond bier dat een ander ingrediënt, de hop, in de kijker zet. Om niet met de zoveelste IPA te komen, werd er gekozen om een wat minder bekende hopsoort helemaal te laten doorbreken. De keuze viel op Elixir, een aromatische hopsoort dat haar oorsprong in de Elzas vindt. Dankzij de hulp van Hop France, een corporatie van hoptelers uit die Oost-Franse streek kon BLES aan verse hop geraken, rechtstreeks van bij de producenten zelf. Recht van bij de boer dus…

Het bier valt onder de noemer ‘single hop’ gezien enkel Elixir werd gebruikt, zowel om bitterheid te verkrijgen als om aroma aan het bier mee te geven. Het aromatische profiel van de hop is uiterst complex, met naast de toetsen van tropisch fruit en citrus, dat in veel nieuwe wereld hoppen wordt teruggevonden, ook een meer bloemige dimensie en noties van cederhout, cognac, tabak en leder.

Dat het bier zelf gewoon naar de hopsoort werd vernoemd, zal niet als een verrassing komen. Daarnaast is een elixir (of elixer) ook een drankje waaraan geneeskrachtige of zelfs magische eigenschappen worden toegekend. Het is dat beetje magie dat BLES aan de bierliefhebber probeert te geven met dit brouwsel.

bottom of page