top of page
b.less__0.jpg

B.LESS

2019

Trendy

Naar jaarlijkse gewoonte werd ter gelegenheid van de Bierhappening weer een speciaal BLES-bier gebrouwen. Deze keer volgen we de huidige trend in de bierwereld naar licht-alcoholische bieren. 

De naam

B.Less is een Engelstalige verwijzing naar het lage alcoholgehalte: 4,5% vol.alc. Tevens bevat het ook de naam van de vereniging. “Less is more” is een gekende uitdrukking. Het is namelijk een kunst om een licht-alcoholisch bier te brouwen dat toch smaakvol is.   Minder alcohol, meer smaak en je kan er eentje meer van drinken.  Een ‘gezegend’ bier !

Het etiket

Het etiket is heel sober. De groene kleur verwijst naar de kleur van de hop. Het bier bevat een zeldzame hop: Azacca. Het is ook de enige hop die bij het brouwen werd gebruikt, vandaar de naam Single Hop. Ook de kroonkurk heeft een groene kleur.

De Eerste letter, de B, bevat het %-teken. Met daarnaast de neerwaartse pijl.  Samen maakt het duidelijk dat het bier een lager percentage aan alcohol bevat.

Onderaan zien we rechts dat het om een Belgisch bier gaat, mondiaal een referentie in de bierwereld.  Links de kleuren van onze lokale stad Zottegem.

Het ontwerp is van de hand van een Zottegemse kunstenaar Noël Van Den Brulle.

Het bier

B.Less is een Single-Hop-bier waarmee we duidelijk maken dat slecht 1 soort hop werd gebruikt, namelijk Azacca. Deze vrij nieuwe hopvariëteit is een kruising tussen Toyomidori, Summit en Northern Brewer en kan als “dual-use” gebruikt worden..  De hop geeft een mix van tropisch fruit en citrus. Ook tijdens de lagering werd er extra Azacca-hop toegevoegd, de zogenaamde dry-hopping.

We hebben er doelbewust voor gekozen niet te overdrijven met de bitterheid en vooral gebruik gemaakt van de sterke aromatische eigenschappen van deze hopvariëteit.

  • Uitzicht:  Licht blond. Romige witte schuimkraag, wandklevend.

  • Aroma:  Fris fruitige neus, vleugje citrus en kruidigheid.

  • Smaak:  Zachte aanzet,  fruitig, aangename bitterheid.  Geen alcoholwarmte maar toch een volle smaak zoals in een degustatiebier.

  • Nasmaak:  Mooi opbouwende bitterheid die vrij lang blijft nazinderen. Redelijk droog waardoor de drang naar de volgende slok er spontaan komt.

  • Foodpairing:  Als eetlustopwekker bij de aperitief,

 B.Less is een gewaagd, doch geslaagd doordrinkbier.

Gezondheid !

bottom of page