slideshow 1

You are here

Egmont de Stoute

Bles heeft al jaren de traditie om voor de bierhappening geen doorsnee bier te brouwen.. En ook dit jaar klopten we bij Brouwerij De Graal met een recept die we eenmalig en in een klein volume brouwden.

België is een land met een grote rijkdom aan verschillende soorten bier. De vele (hobby)brouwers binnen het BLESbestuur brouwen dan ook al jaren de vele bierstijlen die ons land rijk zijn. Een van die recepten werd doorheen de jaren bijgevijld tot een zwarte parel. Want dit jaar  brouwen we bij BLES een biertype dat in België minder gekend is: een stout.

 

De oorsprong van stoutbieren gaat meer dan 200 jaar terug.

Vandaag de dag denkt iedereen bij een stout meteen aan een gitzwart bier, maar voor 18de eeuwse Engelse en Ierse brouwers betekende stout gewoon “sterk bier”, en dit kon zowel blond als donker zijn. Maar nu is het een erg donker bier bedoelt met veel gebrande mouten. Het zijn die mouten die het bier de kenmerkende koffiebitterheid geven.

Voor Egmont de Stoute gebruikten we een toprecept van hobbybrouwers en bestuursleden Alex Gaethofs en Yannick de Cocqueau. Na jaren brouwen van de meest uiteenlopende soorten bier, kwamen ze met een recept die een uiterst aangenaam geheel vormde. Want met onze stout van 7,5% zochten we een bier die krachtig was, maar tegelijk ook zacht. Een bier die duidelijke koffietoetsen had, maar tegelijk ook fruitige toetsen had. Kortom een bier met balans waarbij de bittere koffiekenmerken in ere werden gehouden. Maar waar het geheel toch aangenaam drinkbaar bleef.

 

Degusteer en geniet van ons lekker vol donkerbruin BLESbier 2015 met een stout kantje.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer