slideshow 1

You are here

Cuvée Laurent

In 2016 namen we afscheid van Laurent De Vleeshouwer. Vader van voorzitter Johan en ons eerste lid.

Hoe het begon

Bij de oprichting van BLES in december 1993 in Biertempel De Muze was Laurent aanwezig op de stichtingsvergadering. Hij schreef zich direct in om als eerste BLESlid te zijn en al die jaren te blijven. Hij nam actief deel aan de verschillende activiteiten en kon genieten van de vele biersmaken en luisterde aandachtig naar de uitleg die gegeven werd. De vier eerste jaren werd de Bierhappening in het ATC georganiseerd. Daarna in de pingpongzaal van de Bevegemse Vijvers. Laurent bemande met overgave de stand van Westmalle en Orval. Dit waren trouwens zijn geliefkoosde bieren.

Actief lid

Laurent bleef verder heel actief als BLESlid. Uitstappen, brouwerijbezoeken, proeverijen…Hij maakt er heel wat mee. Hierdoor kreeg hij regelmatig het brouwproces te horen en was hij geïntrigeerd om dit fenomeen. Water veranderen in bier vond hij een echt wonder.  Hij was heel spontaan en geliefd bij de andere proevers.  Hij genoot van het samenzijn en was om geen kwinkslag verlegen.  Hij had ook een uitgesproken mening over de te proeven bieren.

Zelf brouwen

In 2009 creëerde de Hoevebrouwers hun Toria Tripel. Hiervoor werden enkele proefbrouwsels gemaakt.  Laurent was er als de kippen bij om zo een brouwdag mee te maken. Hij werd uitgenodigd om actief mee te helpen brouwen.  Al tientallen keren kraag hij bij de brouwerijbezoeken en proeverijen het brouwproces uitgelegd. Maar er zelf actief bij betrokken zijn, dat was toch nog iets heel anders. Hij was toen al 76 jaar jong.  Vol overgave volgde hij de instructies van de brouwer.  Nauwgezet zoals hij was doseerde hij correct de ingrediënten op de juiste timing. Je zag dat hij ervan genoot. Het bier dat later hieruit volgde was niet geschikt voor de Toria Tripel.  Zottegem was niet klaar om zo een bitter bier te introduceren. Het recept werd afgevoerd.  Maar toch! Het bier kon Laurent zeker bekoren. Meer zelfs. Hij was in de wolken.  Hij vond dat de overdaad aan hop karakter gaf aan dit bier.

Cuvée Laurent

Dit uniek recept, dat Laurent zelf in de praktijk heeft gebracht, werd door brouwerij De Graal uit Brakel opgeschaald waarbij 1000 liter bier werd gebrouwen. Laurent had een voorkeur voor bittere bieren.  We kijken nu uit of de Zottegemse bevolking klaar is om zo een bitter bier aan te kunnen. Bitter in de mond, maakt het hart gezond !

Nu leeft hij verder onder ons onder de vorm van een bier.  Een bier waar hij zelf zo verlekkerd op was. Een stevig en bitter karakterbier.  Cuvée Laurent. 

Zeg nu zelf: Een grotere eer kan een bierliefhebber niet krijgen !

 

Een Tripelbier van hoge gisting met hergisting op de fles.

 

  • Uitzicht:  Blond bier met dikke, fijnmazige schuimkraag
  • Aroma:  Kruidig maar vooral hoppig (aromahop)
  • Smaak:  zacht, volmondig (alcoholwarmte), bitter
  • Nasmaak: sterk bitter (bitterhop) en droog,  blijft zeer lang hangen
  • Foodpairing: past goed bij een hartig hapje zoals belegen kaas en kaasgerechten, entrecote met frietjes…

 

 

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer