slideshow 1

You are here

Bles 20

BLES 20: 20 jaar biertraditie in je glas

BLES viert zijn 20ste verjaardag en daar hoort een bier met traditie bij. Daarom kozen we met BLES-20 voor een saison. Dat biertype wordt al ongeveer 150 jaar gebrouwen in de provincie Henegouwen. De voorbije decennia was het bier was in de vergetelheid geraakt. Maar door het enthousiasme van bierliefhebbers uit binnen-en buitenland krijgt het weer meer aandacht. Steeds meer mensen vinden dit streekbier op hun pad tijdens hun zoektocht naar authenticiteit en traditie.

Het bier was in oorsprong bedoeld als een zomerbier. Vaak had het leven op een boerderij/brouwerij een cyclisch gebeuren: er werd in de winter door de knechten gebrouwen, die dan tijdens de zomer op het land werkten en hun dorst konden lessen met het verfrissende bier. De saison is dus een oogstbier. Om verzuring en infectie te vermijden (of te onderdrukken) werd het bier zwaar gekruid of gehopt. Het geheel vormt een hoppige dorstlesser.

Met onze Bierhappening en onze andere activiteiten heeft BLES al 20 jaar haar steentje bijgedragen aan het verspreiden van onze rijke Belgische biercultuur. We zijn dan ook blij dat we Zottegem kunnen laten kennismaken met deze unieke bierstijl.

Bij Brouwerij Alvinne brouwden we een bier van 6,5%. Daarvoor gebruikten we een typische saisongist. Het bier is stevig gehopt met onder andere de traditionele Europese hoppen East Kent Goldings en Styrian Goldings. Daardoor krijgt het blonde bier een droog bittere smaak en afdronk, gecombineerd met een fris fruitig aroma. Een pittig, dorstlessend resultaat waarmee we trots toosten op 20 jaar BLES.

 

Het etiket is een ontwerp van Amaury de Cocquéau. Hij verwerkte er een knipoog in naar de BEL-20.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer