slideshow 1

You are here

Alva, Blesbier 2017

Egmontjaar 2018

 

In 2018, zal het 450 jaar geleden zijn dat Egmont samen met zijn vriend Horne, op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd.

Door wie ?

Alva

Alva, bijgenaamd de IJzeren Hertog, was een Spaanse landvoogd die door Filips II naar onze contreien werd gestuurd om orde op zaken te stellen. In de rumoerige lage landen was de Beeldenstorm een doorn in het oog van de zeer katholieke koning Filips II.

 Alva richtte in Brussel de ‘Raad van Beroerten’ op, beter bekend als de Bloedraad. Onder dit schrikbewind werden meer dan 1000 mensen terechtgesteld.  Egmont is altijd trouw gebleven aan de Spaanse koning maar werd toch gevangen genomen op verdenking van hoogverraad. Samen met Horne de Montmorency werd Egmont op de Grote Markt te Brussel in 1568 terechtgesteld en onthoofd.

Het bier Alva

In Spanje wordt de hertog van Alva (duc d’Alba) beschouwd als de beste generaal van zijn tijd en een van de beste in de geschiedenis. Maar voor ons, Zottegemnaren, verdient een man als Alva het niet dat er een bier naar hem vernoemd wordt. Doch in het Egmontjaar krijgt hij, weliswaar eenmalig, die eer toebedeeld.

Het bier heeft 15 graden Plato en resulteert in 6,8% vol.alc. Een stille verwijzing naar het jaar 1568. Het blonde bier werd gekleurd met vlierbessensap om tot een rood bier te komen.

Het etiket Alva

De angstige ogen verwijzen duidelijk naar het schrikbewind dat Alva voerde in die tijd. De bevolking werd onderdrukt en was bang.  Alva voelde zich oppermachtig en liet regelmatig bloed vloeien om zo de onlusten in bloed te smoren…  Zottegem is herkenbaar aan de geel-blauwe kleuren maar wordt gedomineerd door het almachtige rood.

Het bier Alva

Alva is een blond bier, gekleurd met vlierbes om een rode kleur te verkrijgen. Dit geeft weinig invloed aan de smaak.

  • Uitzicht:  Rode kleur, helder met een fijnmazige, lichtroze schuimkraag.
  • Aroma:  Zacht, fris
  • Smaak:  zacht, volmondig (alcoholwarmte), bitter
  • Nasmaak:  bitter (bitterhop) en droog,  en ietwat rens.
  • Foodpairing:  toast champignon

 

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer